Perpetuum

Ráztočno mlyn a píla

Ráztočno, miesto s bohatou históriou využitia vodnej sily.

Už na mape prvého vojenského mapovania z r.1763-1787 je vyznačený vodný mlyn. Neskôr podľa druhého vojenského mapovania z r. 1806-1869 z rozvojom ťažby železnej rudy a výstavbou hámrov od Klenovca až po Ráztočno sa aj mlyn na Ráztočne mení na "Pred Ráztočno" hámor. Neďaleko vznikli ešte hámre Cisársky a Čierny potok. Neskôr niekdy v období 1869-1887 keď hámre zanikajú pravdepodobne z dôvodu výstavby železiarne v Likieri sa aj ráztočniansky hámor mení späť na vodný mlyn. A nakoniec za 1.ČSR tu okrem mlyna vzniká aj vodná píla ktorej pozostatky sa zachovali dodnes. Pílu s mlynom vlastnil Samuel Zúrik, na pohon slúžila jedna girardova turbína s výkonom 30 konských síl, spád vody 5m, prietok 0,6cm3/s. číslo popisné 30.

Stojí tu aj nie práve najšťastnejšie "zrekonštruovaný" historický hostinec, z prevej polovice 20 stor. Okrem ruiny píli sa zachovala aj správna budova a budova pre ubytovanie.

Pre tých, ktorý ma napadnú prečo kritizujem rekonštrukciu hostinca, veď je to pamiatkový objekt a pamiatkári to určite povolili a veď sa predsa zachránil pred zničením. Áno pamiatkári povolili a tu je ten problém, niektoré zásahy by sa ešte dali ale tie strešné okná a krytina čo povolili sprznili celú stavbu.

 

 

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.