Logo
Vytlačiť túto stránku

Databáza Poltárskych škridiel

Databáza značiek výrobcov poltárskych škridiel.

Databázu budeme postupne dopĺňať o novo nájdené značky a ich majiteľov.

Rozvoj výroby škridlíc a tehál v Poltári je spojený s šľachtickým rodom Baratta-Dragano. Karl Baratta-Dragano s manželkou kúpili za 110 tisíc zlatých v r. 1863 tehelňu, ktorú založil v r. 1862 šľachtic Ritten von Rittestein. Podnikať mohli pod podmienku že zriadia v Poltári poštový úrad, ten zriadili v roku 1868 a za prvého pošt-majstra bol menovaný syn Karla, Alois Baratta-Dragono. Prvú tehelňu otvoril Baratta v Poltári v roku 1869 a v roku 1882 jej pobočky v Zelenom. V  tehelniach Barattu pracovalo 250 až 300 zamestnancov, z  toho približne 100 žien. Po výstavbe železnice do Poltára sa Barattove výrobky dostávajú do celého Uhorska. Karl s manželkou pomohli opraviť bývalý Gečiovský zámok v Poltári. Karl zomrel 11. júna r. 1880  na svojom panstve v Budišove. Od 60. rokov 19. storočia spravoval Poltárske majetky prvorodený syn Karla Barattu, Alois, ktorý pre deti svojich zamestnancov založil v Poltári katolícku školu, ktorá fungovala 15 rokov. V roku 1899 se zaslúžil o  postavenie busty cisárovnej Sissi na námestí v Poltári. Alojz zomrel vo veku 81 rokov v  Poltári, kde je pochovaný v  rodovej hrobke.

Michal Kováč - banícky podnik na ohňovzdornú hlinu a továreň na škridle a tehly. Podnik bol založený v roku 1900. Mal šamotové bane v Poltári, v továrni vyrábal škridlicový tovar, tehly, šamotové tehly a ohňovzdornú hlinu pre vysoké pece. Podnik mal pôvodne parné stroje, ktoré boli neskôr nahradené elektrickými.

Elastica Ružiná -pravdepodobne 1 ČSR

Rádlo.jpg barata.jpg derby.jpg

elastic.jpg favorit.jpg fortuna.jpg

kalinovo.jpg poltar.jpg rekord.jpg

rimavica.jpg titan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Naposledy zmenenésobota, 30 január 2016 15:55
Chronica

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Súvisiace položky (podľa značky)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.