Perpetuum

Farkašovo mauzóleum

Pozostatok mauzólea rodu Farkaš v Tomášovej.

Farkašov rod pochádzal z obce Farkasfalva v Ugočšskej župe - dnes súčasť obce Tysobyken na Ukrajine, na Gemer prišli v 16 storočí. Obec Farkasfalva bola založená rodom Farkaš v 13 storočí. Fabián Farkaš (1663) bol Putnockým kapitánom, neskôr druhým generálom v Rákociho vojsku, padol v Transylvánii. S Fabiánom je spojená aj nasledujúca legenda o pekelnom psovi :

Kedysi dávno v časoch kurucov, boli dvaja chýrny kurucký vodcovia Fabián Farkaš a Szintai, ktorý sa vracali do svojho kaštieľa v dedine Farkasfalva vždy keď sa potrebovali schovať pred nepriateľmi.  Títo dvaja tu mali rozsiahle majetky a vždy sa sem vracali po bojových výpravách. Jedného dňa sa po dedine začali šíriť chýry o ohnivom psovi, Dedinčania rozprávali o čertovi, ktorý každý večer chodí do lesa.  V skutočnosti sa Farkaš po výprave pred prenasledovateľmi ukrýval v blízkom lese a jeho verný pes mu sem nosil v košíku v papuli jedlo a aby za psom nikto nechodil natreli ho Farkašovy sluhovia fosforom. Dedinčania videli ako pes vždy po návrate z lesa zmizol vo Farkašovom kaštieli. Prenasledovatelia nakoniec odišli z dediny a Farkaš  sa vrátil do kaštiela a od vtedy už ohnivého psa nikdy nevideli, dedinčania nepoznajúc pravdu o psovi nazvali Farakša vymietačom diabla.

Na Gemeri vlastnili Dulovo, Tomášovú, Ožďany, Baktu. Abrahám Farkaš zastupoval volebný obvod Rimavská Sobota, jeho syn Gejza bol husársky poručík a učiteľ na kráľovskej vojenskej akadémii Ludovika v Budapešti (1905).

Abrahám Farkaš vlastnil okrem Tomášovej aj podiely v Dulove, Ožďanoch. Spolu 3200 holdov, z toho 20 holdov záhrad, 200 holdov lúk a pastvín,  holdov lesa, zvyšok tvorila orná pôda. Výmera pestovaných plodín bola 100 holdov ďateliny, 50 holdov lucerny, 100 holdov viky. Zvieratstvo tvorilo 50 ks anglického polokrvníka, 40 kráv s teľatami, 80 kusov výkrmového dobytka, 50 prasníc bielej mangalice s prasiatkami. Pracovné sily boli z Tomašovej a ostatných dedín. Mužom platil 120-160 filierov na deň, ženám 80-120 filierov na deň. Sídlil v pôvodne Záthureckého kaštieli v Tomášovej, ktorý dal prestavať . Jednu noc medzi dvoma svetovými vojnami kaštieľ prehral v kartách. Z mauzólea zostali len pozostatky obvodových múrov pôvodne kruhovej stavby, vchod bol obrátený smerom ku kaštieľu.

Hold (Jutro) stará plošná miera predstavujúca 800 - 2600 štvorcových siah. Predstavovalo plochu, ktorú oráč stihne zorať za jeden deň.

Naposledy zmenenépondelok, 23 november 2015 16:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.