Perpetuum

Databáza Poltárskych škridiel

Databáza značiek výrobcov poltárskych škridiel.

Databázu budeme postupne dopĺňať o novo nájdené značky a ich majiteľov.

Rozvoj výroby škridlíc a tehál v Poltári je spojený s šľachtickým rodom Baratta-Dragano. Karl Baratta-Dragano s manželkou kúpili za 110 tisíc zlatých v r. 1863 tehelňu, ktorú založil v r. 1862 šľachtic Ritten von Rittestein. Podnikať mohli pod podmienku že zriadia v Poltári poštový úrad, ten zriadili v roku 1868 a za prvého pošt-majstra bol menovaný syn Karla, Alois Baratta-Dragono. Prvú tehelňu otvoril Baratta v Poltári v roku 1869 a v roku 1882 jej pobočky v Zelenom. V  tehelniach Barattu pracovalo 250 až 300 zamestnancov, z  toho približne 100 žien. Po výstavbe železnice do Poltára sa Barattove výrobky dostávajú do celého Uhorska. Karl s manželkou pomohli opraviť bývalý Gečiovský zámok v Poltári. Karl zomrel 11. júna r. 1880  na svojom panstve v Budišove. Od 60. rokov 19. storočia spravoval Poltárske majetky prvorodený syn Karla Barattu, Alois, ktorý pre deti svojich zamestnancov založil v Poltári katolícku školu, ktorá fungovala 15 rokov. V roku 1899 se zaslúžil o  postavenie busty cisárovnej Sissi na námestí v Poltári. Alojz zomrel vo veku 81 rokov v  Poltári, kde je pochovaný v  rodovej hrobke.

Michal Kováč - banícky podnik na ohňovzdornú hlinu a továreň na škridle a tehly. Podnik bol založený v roku 1900. Mal šamotové bane v Poltári, v továrni vyrábal škridlicový tovar, tehly, šamotové tehly a ohňovzdornú hlinu pre vysoké pece. Podnik mal pôvodne parné stroje, ktoré boli neskôr nahradené elektrickými.

Elastica Ružiná -pravdepodobne 1 ČSR

 

 

 

 

 

 

 

Naposledy zmenenésobota, 30 január 2016 15:55
Chronica

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.