Perpetuum

Obydlia pod sedlom Korimovo

Okolie Tisovca bolo od dávna osídlené rôznymi samotami a lazmi.

Tieto často skromné obydlia boli husto rozosiate po okolitých kopcoch, väčšinou v blízkosti zdroja vody, ľudia tu žili v skromných podmienkach a živili sa ako vedeli, obživu si väčšinou dopestovali, keď niečo potrebovali tak zišli do mesta a často na dlh u žida kúpili, alebo v krčme prepili svoj skromný zárobok. Rozumu poniektorý z nich tiež veľa nepobrali pretože sa často riadili heslom že deti je treba doma na robotu a nie v škole. Niektorý gazdovia však boli šikovný a dokázali svoj majetok zveľadiť a stali sa z nich bohatý a vážení statkári. Je potrebné spomenúť že domy ktoré stavali boli často umne postavené, hlavne v ťažkom svahovitom teréne a dnešnému človeku sa až nechce veriť na akých miestach kedysi ľudia žili. 

Dnes si predstavíme pozostatky troch takýchto obydlí, ktoré sa nachádzajú pri sedle Korimovo.

Prvá ruina leží neďaleko prameňa prítoku Losinca. Bol to pomerne malý domček postavený z miestneho kameňa. Ešte v päťdesiatych rokoch dom stál. Dom je vyznačený už na mape tretieho vojenského mapovania z r.1806 -1869.

Druhá ruina leží vyššie na lúke, bližšie k sedlu Korimovo. Z domu ostala len kopa kamenia.

Posledná ruina leží neďaleko predošlej. Tvorili ju dve stavby. Z jednej väčšej možno hospodárskej budovy zostali len kamenné základy. A  druhej ktorá bola z časti drevená zostal vchod a prepadnutá eternitová strecha. Ostal tu aj pozostatok tehlovej pece. V okolí sa nachádza ešte niekoľko starých ovocných stromov. V ruine sa nachádza aj množstvo fliaš od chlastu tak že si tu asi žili veselo, však čo iné sa na takom mieste dá aj robiť. Ešte v päťdesiatych rokoch dom stál. Dom je vyznačený už na mape tretieho vojenského mapovania z r.1806 -1869.

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.